Ga naar hoofdinhoud
Altijd bereikbaar: 0252 - 37 64 69

De belasting op aardgas stijgt. Wat zijn de gevolgen voor jouw huishouden?

De energierekening van een gemiddeld huishouden bestaat voor het grootste deel (70 procent) uit het verbruik van aardgas. Om de klimaatdoelstellingen van het kabinet te halen adviseert de klimaattafel, onder leiding van Diederik Samson, om de belasting op aardgas te verhogen. In de komende 12 jaar gaat de belasting op aardgas 75 procent stijgen. De prijs van elektriciteit gaat omlaag. Wat zijn de gevolgen en hoe kunnen huishoudens de energierekening binnen de perken houden?

Het klimaatakkoord

De voorstellen voor het klimaatakkoord zijn in hoofdlijnen gepresenteerd. Het kabinet heeft in het klimaatakkoord opgenomen om de uitstoot van CO2 in 2030 met 49 procent terug te dringen. Hiervoor zijn drastische maatregelen nodig. Een van die maatregelen is het verhogen van belasting op aardgas. Zo wil het kabinet dat huishoudens en bedrijven energiebesparende middelen treffen om de CO2 uitstoot te reduceren. De gedachte hierachter is: de vervuiler betaalt. Dit betekent niet dat we direct afscheid moeten nemen van de cv-ketel en allemaal aan een warmtepomp moeten. Er zijn andere belangrijkere maatregelen om minder aardgas te verbruiken. De belangrijkste is het huis isoleren.

Stoppen met aardgas

Als we stoppen met aardgas, gaan we onze huizen op andere manieren verwarmen. Gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, buurtinitiatieven en andere partijen pakken de overgang naar aardgasvrij samen met bewoners op. Jouw gemeente mag op dit moment jouw woning niet zonder jouw instemming afsluiten van het gas, maar dat gaat veranderen. Over een aantal jaar kan de gemeenteraad besluiten een wijk van het gas af te sluiten, als er een plan ligt voor een goed alternatief.

Duurzame woningen

De meeste woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Isolatie is de eerste stap naar een duurzame woning, samen met (drie)dubbel glas. Er gaat namelijk onnodig veel warmte verloren die de cv-ketel extra uren laat maken. Op de middellange termijn verdient u de investering terug door een lagere energierekening, zeker nu de belasting op aardgas omhooggaat. Uw cv-ketel kan voorlopig gewoon zijn werk doen en gaat ook nog eens langer mee, omdat hij minder uren draait. De volgende stap naar een ‘0 op de meter woning’ is de keuze voor een warmtepomp. Daar horen andere besparende installaties bij, zoals CO2 gestuurde balansventilatie en zonnepanelen.

Jouw woning ook verduurzamen?

De eerste stap naar de duurzame woning is isolatie en dubbel glas. Vervolgens kun je kijken naar andere energie-opwekkende installaties. Zo kun je jouw huis stap voor stap energieneutraal maken en de energierekening klein houden. Samen nadenken over de mogelijkheden? Wij gaan graag met je in gesprek.

Meer nieuws

Kleur van het Jaar 2024: Sweet Embrac4™!

21ste Kleur van het Jaar van Flexa Ieder jaar maakt Flexa in september de Kleur van het Jaar bekend. Dit…

Lees meer

Nieuw: Versace wandbekleding!

Fashion for walls! De behang collectie van Versace ademt luxe uit. De prachtige prints, luxe materialen en glanzende kleuren geven…

Lees meer
Back To Top